Asianajosihteeri on juristin oikea käsi – ”Arkiset haasteet ovat mahdollisuuksia kehittyä joka päivä”
03.01.2018

Asianajajan sydämessä on erityinen paikka asianajosihteerille. Nämä raudanlujat ammattilaiset selvittävät työssään toimeksiantojen taustatietoja ja pitävät asiat järjestyksessä, jotta asianajaja voi keskittyä olennaiseen. Päivi Kuokkanen on yksi ammattilaisista.
Päivin nauru ja aamukahvi ovat porisseet Lexian kahvitilassa samaan tahtiin elokuusta 2017 lähtien. Pitkään asianajoalalla työskennellyt Päivi kiinnostui Lexian draivista ja raikkaasta lähestymistavasta perinteiseen toimialaan. Eipä aikaakaan, kun Päivi oli jo Lexian palkkalistoilla.
Syksyn aikana Päivi on kehittänyt tehtävänsä käytäntöjä ja prosesseja. Toki työpäivään mahtuu sitä normaaliakin asianajosihteerin työtä: monenlaiset toimeksiantoihin liittyvät tehtävät, oikeusturva- ja täytäntöönpanohakemukset, asiakirjojen oikolukua ja stilisointia, konkurssipesien hallinnon hoitamista, tiedonhakua, yhteydenpitoa viranomaisiin ja oikeuslaitokseen. Asianajosihteeri hoitaa siis miltei kaiken muun, jotta juristi voi keskittyä toimeksiannon juridiikkaan.
Asianajosihteeri ja juristi ovat työpari, jonka hyvä yhteistyö heijastuu asiakkaalle asti: kun tietää jutun tilanteen ja yksityiskohdat, pystyy myös auttamaan tehokkaammin.
– Työssä vaaditaan aitoa kiinnostusta asiakkaisiin, juridiikkaan ja lopputulokseen. Onnistun työssäni paremmin, kun myös minulla on toimeksiannosta koko kuva. Hyvä juristi ymmärtää tämän ja pitää minut kärryillä, Päivi kertoo yhteistyöstä.
Nuoret juristit entistä oma-aloitteisempia
Päivi on huomannut nuorempien juristien tottuneen tekemään asioita enemmän itse. Myös digitalisaation vaikutuksista asianajosihteerin tehtävään on spekuloitu – onko koko ammattia kohta enää olemassa? Päivi ei usko tehtävän katoavan, mutta muutoksia on varmasti tulossa.
– Uskon, että tekniikka tulee jatkossa korvaamaan useita nykyisiä tehtäviä, mutta tilalle tulee uudenlaisia työtehtäviä. Sanelujen purkaminen on vaihtunut jo nyt aineistojen lataamiseen data-pankkeihin ja monet aiemmin työllistäneet tehtävät, kuten aineistojen kopiointi, mapitus ja toimittaminen asianosaisille hoituu nykyään useimmiten sähköpostilla, Päivi kertoo.
Ja ongelmatkin ovat muuttuneet. Leimamerkki- ja kalkkeripaperiajan ongelmat ovat jääneet taakse ja nyt ärsyynnytään huonoista sähköpostiyhteyksistä ja kopiokoneen jumittamisesta, Päivi nauraa.