Brexitin mahdolliset vaikutukset EU-tavaramerkkien ja yhteisömallien voimassaoloon Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa 30.3.2019 jälkeen

09.04.2019

Brexit ja GDPR – Miten Brexit vaikuttaisi henkilötietojen siirtoon Britanniaan?

Keskiviikkona 10.4.2019 EU-johtajat tapaavat Brexit-hätähuippukokouksen merkeissä, jossa on määrä keskustella Britannian eropäivän lykkäämisestä. Britannian pääministeri Theresa May on pyytänyt jo toistamiseen lisäaikaa Brexitin toteuttamiseen, tällä kertaa anottu aika siirtäisi Brexitin kesäkuun loppuun. Britannia on haluton pidentämään Brexitiä pidempään kuin on välttämätöntä, mutta Euroopan neuvoston presidentti Donald Tusk on vihjannut ainoan mahdollisen lisäajan olevan pidempi, kenties vuoden loppuun. Tämä antaa jäsenmaille aikaa keskittyä myös muihin asioihin.

Kevään mittaan Brexitissa on tapahtunut monia käänteitä. Theresa Mayn neuvottelema sopimus on hylätty Britannian parlamentin toimesta kolme kertaa, mutta myös muut vaihtoehdot on hylätty. Ainut, josta parlamentti on päässyt viime kuukausina yhteisymmärrykseen, on tällä viikolla anottu lisäaika.

Yksi mielenkiintoisimmista käänteistä on ollut Britannian parlamentin säätämä laki siitä, että sopimukseton eli no-deal Brexit ei ole vaihtoehto. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että jos EU-johtajat eivät myönnä lisäaikaa, perjantaina 12.4.2019 klo 23 Britannian on pakko peruuttaa Brexit lain vuoksi.

Jos jostain syystä ero EU:sta tapahtuisi ilman sopimusta, kaikki EU:n alueella voimassa olevat EU-sopimuksiin perustuvat immateriaalioikeudet lakkaavat olemasta voimassa Britanniassa. Jos yrityksesi siis toimii Britanniassa, varaudu hakemaan tavaramerkillesi suojausta myös siellä.

Teksti: Maria Storey

Back to Top