Digitalisaatiossa perää pitänyt asianajoala virkoaa horroksestaan – ”Pienemmillä toimistoilla on paremmat edellytykset uudistua”

24.11.2017

Robin Eklund miettii työkseen, miten teknologia hyödyttäisi parhaiten asianajotoimintaa ja sen asiakkaita.

Toisen vuoden oikeustieteen opiskelijalle ja itseoppineelle koodaajalle digitalisaatio ei tarkoita uutta some-kanavaa tai pikkunäppärää sovellusta älypuhelimeen. Robin on onnistunut sekoittamaan intohimoistaan, teknologiasta ja oikeustieteestä, itselleen digitaalisesti pirskahtelevan cocktailin. Yhdistelmälle on kysyntää nyt, kun digitalisaatiota ei pääse karkuun edes hitaasti muuttuvalla asianajoalalla. Vitkastelun aika on ohi – Robin ikätovereineen on tullut toteuttamaan muutoksen.

 

”Digitalisaatio ei etene, ellei puikoissa ole Samulin (Koskela, toimitusjohtaja) ja Mikon (Räsänen, hallituksen puheenjohtaja) kaltaisia uudistusmielisiä ja innokkaita vetäjiä. Pienemmillä toimistoilla on muutenkin paremmat edellytykset uudistua – ne ovat ketteriä ja muutokset on helpompi toteuttaa”, Robin tuumaa.

 

”Otimme mieluusti nuoren osaajan auttamaan meitä teknologiaratkaisujen parhaiden käytäntöjen pohtimisessa. Uusi sukupolvi voi opettaa meille vanhemmille, miten teknologiaa kannattaa käyttää hyödyksi”, Samuli Koskela toteaa.

 

Robinin kanssa Lexian tapaa ottaa digitalisaatio haltuun miettivät Innovation Manager Iikka Sainio, Advisor Boardin jäsen Ari Rahkonen, ICT-praktiikan vetäjä, Partner Sami Rintala sekä teknologiajuristi Petteri Günther.

 

Ensimmäisessä vaiheessa otamme käyttöön myynnin ja asiakkuuksien johtamisen välineitä. Seuraavassa vaiheessa käyttöön tuodaan ensimmäisenä Suomessa asianajoalalla Case Management -ratkaisut pohjautuen Dynamics 365 PSA:han (Project Service Automation), joka vie projektien koordinoinnin ja ohjaamisen uudelle tasolle.

 

”Juristit suhtautuvat teknologiaan lähtökohtaisesti positiivisesti, jos siihen perehtyminen ei vie liikaa aikaa ja hyödyt näkyvät nopeasti. Suurin muutos on kuitenkin se henkinen: voinko luottaa teknologiaan?”, Robin sanoo ja lupaa, että voit. Luottamus syntyy kuitenkin ajan kuluessa ja tekniikan arkipäiväistyessä.

Asiakas jatkossa paremmin kartalla

”Toimeksiannot valmistuvat nopeammin ja tarjoamme parempaa asiakaspalvelua tuntiessamme asiakkaan paremmin. Asiakas on koko ajan kartalla: hän saa parempaa dataa asian etenemisestä, aikatauluista ja laskutuksesta esimerkiksi portaalin kautta. Partnership-asiakkuuksissa osaamme ehdottaa toimivampia ratkaisuja ja kehitysehdotuksia tuntiessamme asiakkaan bisneksen läpikotaisin”, Robin tiputtelee asiakkaalle näkyviä hyötyjä teknologian kehityksestä.

 

Ja näkyväthän hyödyt toki sisäisestikin: uudet järjestelmät parantavat sisäistä viestintää ja selkeyttävät HR-toimintoja. Automatisoitavissa olevat tehtävät automatisoidaan ja juristeille jää enemmän aikaa varsinaisen asiantuntijatyön tekemiseen.

 

”Tarvitsemme juristien lisäksi muidenkin asiantuntijoiden ja koulutustaustan omaavien osaamista, esimerkiksi myynnillä, markkinoinnilla ja viestinnällä on paljon annettavaa. Kehitystä ei saa rajata, sen sijaan pitää uskaltaa kokeilla ja sietää kritiikkiä”, Robin toteaa.

 

Liike-elämän lainalaisuudet ja digitaliset asennoituminen eivät tule asianajomaailmaan ainakaan vielä koulutuksen kautta. ”Koulutus varmasti uudistuu ajan myötä, mutta ainakin vielä näihin asioihin perehtyminen vaatii omaa mielenkiintoa”, Robin toteaa.

 

(teksti: Tuija Hirvonen)
Back to Top