EU:n uusi rahanpesupaketti tuo merkittäviä muutoksia
31.10.2024
EU:n rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjunnan lainsäädäntö kokee merkittäviä uudistuksia uuden rahanpesupaketin myötä. Uudet säädökset, kuten kuudes rahanpesudirektiivi, uusi rahanpesuasetus sekä asetus uuden EU:n rahanpesuntorjuntaviranomaisen perustamisesta, astuivat voimaan heinäkuussa 2024, ja niiden soveltaminen alkaa pääasiassa 10.7.2027. Lainsäädäntö tuo mukanaan merkittäviä muutoksia, jotka edellyttävät yrityksiltä valmistautumista ja käytäntöjen päivittämistä.
Merkittävä muutos aiempaan on EU:n päätös siirtää käytännössä kaikki yksityistä sektoria koskevat velvoitteet suoraan sovellettavan asetuksen muotoon. Asetus pitääkin sisällään kaikki asiakkaiden tuntemista koskevat velvoitteet. Muutoksen taustalla on ollut tahto yhtenäistää rahanpesun estämisen velvoitteiden soveltaminen unionin laajuisesti.
Kuudes rahanpesudirektiivi koskee rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntajärjestelmiä jäsenmaiden tasolla. Johtuen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen kansainvälisestä luonteesta, direktiivissä pyritään luomaan tehokkaammat puitteet EU:n laajuiselle koordinoinnille ja yhteistyölle. Direktiivi tuleekin edellyttämään viranomaisten tehostettua yhteistyötä. Direktiivissä säädetään lisäksi edunsaajien keskitetystä rekisteristä, joka parantaa läpinäkyvyyttä, kun rekisteriin tallennetaan ne henkilöt, jotka omistavat tai hallitsevat yrityksiä, rahastoja tai muita oikeushenkilöitä. Rekisteri on keskeinen osa sääntelyä, sillä toimivaltaiset viranomaiset ja rahanpesun selvittelykeskukset saavat keskitetyn pääsyn tietoihin. Tietyissä tapauksissa myös julkinen pääsy on mahdollista.
Rahanpesupakettiin kuuluu lisäksi EU:n uuden rahanpesutorjuntaviranomaisen (AMLA) perustaminen. AMLA tulee valvomaan tiiviisti suuririskisiä toimijoita ja puuttumaan valvontahäiriöihin.
Edellä mainittu säädöskokonaisuus korvaa vuonna 2018 voimaan tulleen viidennen rahanpesunvastaisen direktiivin.
Kansallinen implementointi
Vaikka EU:n uusi asetus onkin suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä, eli velvoittaa sinällään suomalaisia toimijoita, tulee Suomessa kuitenkin päivittää kansallista rahanpesusääntelyä EU-sääntelyn kanssa yhdenmukaiseksi. Suomessa onkin aloitettu kansallinen implementointihanke, joka tähtää EU:n säädösten täytäntöönpanoon vuoteen 2027 mennessä. Yritysten tulee varautua siihen, että rahanpesun estämisen käytännöt ja prosessit tulee päivittää vastaamaan uutta sääntelyä.
Keskeisiä muutoksia:
- Ilmoitusvelvollisten lista laajenee koskemaan myös uusia sektoreita, kuten kryptovarapalveluntarjoajia, luksustuotteiden kauppiaita, jalkapalloagentteja sekä ammattilaisjalkapalloseuroja.
- Asiakkaan tuntemisvelvollisuutta tiukennetaan ja tuntemistoimenpiteitä täsmennetään.
- Käteismaksuille asetetaan 10 000 euron enimmäismäärä EU:n alueella, ja tiettyjen käteisliiketoimien yhteydessä vaaditaan asiakkaan henkilöllisyyden tarkistamista.
- Tosiasiallisten omistajien rekisterit tulevat avoimemmiksi ja helpommin viranomaisten sekä kolmansien osapuolien saataville.
- Uudet jatkuvan seurannan säännöt koskevat ilmoitusvelvollisia, jolloin kaikkien asiakkaiden tiedot on päivitettävä viiden vuoden välein. Korkean riskin asiakkaiden osalta päivitykset on tehtävä vuosittain.
- Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen tehtävien ulkoistamisesta annetaan tarkempaa ohjeistusta. Asetuksessa määritellään lisäksi, milloin toimintoja ei saa ulkoistaa.
- Jäsenvaltioiden tulee laatia ja ylläpitää listaa nimenomaisista tehtävistä, joita pidetään merkittävinä julkisina tehtävinä.
Valmistautuminen muutoksiin
Miten yrityksesi voi valmistautua uusiin sääntelyvaatimuksiin? Ensinnäkin on olennaista ymmärtää tulevien säädöksien vaikutukset liiketoimintaan. Tämän johdosta tulisikin suorittaa arviointi yhtiön prosesseista, jotta voidaan varmistua, mitä muutoksia uudet säännöt tulevat edellyttämään niiden astuessa voimaan. Selvää on, että muutosten implementointi tulee vaatimaan AML/KYC-toimintojen päivittämistä.
Artikkelin kirjoittaja: Jesse Kinnaslampi, Associate, [email protected]
Ota yhteyttä Lexiaan varmistaaksesi, että yrityksesi on valmis vastaamaan uusiin sääntelyvaatimuksiin! Osaava tiimimme on täällä sinua varten: Katariina Pesonen, Emilia Lostedt, Hanna Huttunen, Erika Leinonen, Mikko Koskinen, Jesse Kinnaslampi, Lotta Koskela ja Rebecca Rafkin