Get on board – Näin nouset yrityksen hallitukseen
28.01.2020
Oletko miettinyt, miten yritysten hallituksiin pääsee mukaan ja mitä hallitustyö käytännössä pitää sisällään? Lexian naisjohtajaverkoston vuoden ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme, miten jalan saa oven väliin ja perehdyimme hallitustyön todellisuuteen. Nouki konkarien vinkit talteen!
Suomalaisen Työn Liiton puheenjohtaja, hallituskonkari ja pitkän uran muun muassa Kalevala Korun toimitusjohtajana tehnyt Riitta Huuhtanen toivoo naisia lisää hallituksiin. Kaikkinaisen diversiteetin lisääminen hallituksissa johtaa tutkimusten mukaan parempiin päätöksiin, innovaatioihin ja parempaan tulokseen.
Miten hallituksiin pääsee?
Riitan mukaan astinlautoina hallitustyöhön ovat koulutus, kokemus, osaaminen, tarjoamasi lisäarvo, verkostot sekä oma persoonasi.
”Jäsenellä on oltava kokemusta niistä aiheista, joita kyseisessä hallituksessa tarvitaan. Mutta vaikka henkilö valittaisiin hallitukseen tietyn osaamisen perusteella, hallituksen jäsenten pitää tietää kaikesta jotain. Tärkeintä on kuitenkin aito kiinnostus yritystä kohtaan”, Riitta korosti naisjohtajille.
Riitta kertoi omien hallituspaikkojensa tulleen verkostojen kautta. Mutta onko se ainoa tapa? Ei suinkaan.
”Jos olet vakuuttunut, että sinulla on jotain annettavaa juuri tietylle yritykselle, ota rohkeasti yhteyttä suoraan yritykseen. Nykyään käytetään paljon headhuntereita, joten myös heille kannattaa ilmoittautua. On toki myönnettävä, että usein hallituspaikat ovat ”piilotyöpaikkoja”, joihin päästäkseen on tultava huomatuksi ja oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan”, Riitta toteaa.
Myös sosiaalisesta mediasta voi olla hyötyä. Suurin osa hallitusten jäsenistä löytyy LinkedInistä, josta voi käydä tutustumassa, millaista osaamista erilaisilla ihmisillä on.
Alalle on tullut myös uudenlaisia palveluntarjoajia. Esimerkiksi Ferovalon pari vuotta sitten Slushissa lanseeraama järjestelmä yhdistää hallitustyöstä kiinnostuneet kyvykkyydet niitä etsiviin yrityksiin.
Hallituksessa vaaditaan itsenäistä ajattelua
”Hallituksen rooli kiteytyy hyvin tähän lauseeseen: Hallituksen vastuulla on yrityksen jatkuva menestyminen”, Riitta sanoo.
Siksi hallituksen jäsenen vastuulla on ymmärtää, miksi hallitus on olemassa ja mikä sen rooli on. Yritykseen ja sen toimialaan on syytä perehtyä hyvin ja on myös oltava jonkinlainen visio yrityksen tulevaisuudesta.
”On osattava itse lukea tasetta sekä tuloslaskelmaa ja laskea tiettyjä tunnuslukukuja. Korostan myös itsenäistä ajattelua: hallituksen jäsenellä on oltava näkemystä, taitoa kyseenalaistaa sekä uskallusta olla jotain mieltä. Hyvässä hallituksessa mielipiteet vaihtuvat ja aiheista käydään monipuolisia keskusteluja. Samaa mieltä ei tarvitse olla, mutta on oltava rohkeutta kertoa ja perustella oma mielipide sekä tehdä päätöksiä”, Riitta luettelee.
Pitkän ja monipuolisen uran hallituksissa tehnyt Promira Groupin strategy consultant Satu Heikintalo iloitsee hallitustyöskentelyn laadun kehittymisestä viime vuosina.
”Aina on kuitenkin mietittävä, sopiiko kyseisen hallituksen toimintatapa minulle ja voinko sitoutua siihen”, Satu neuvoo.
Taloudellisen menestyksen varmistamisen lisäksi hallitus on toimitusjohtajan tärkeä neuvonantaja ja sparraaja. Toimiva hallitus auttaa toimitusjohtajaa onnistumaan ja pitää yrityksen tavoitteet kirkkaana mielessä. Ulkopuolinen hallituksen jäsen tuo usein toimintaan suunnitelmallisuutta ja uusia näkökulmia.
Lexian naisjohtajaverkoston tilaisuuden presentaatiot ovat ladattavissa täältä >>
Teksti: Tuija Hirvonen