Hallituksen esitysluonnos selkeyttää laskutuspalveluiden sääntelyä – vahvistaa monet laskutuspalvelut maksupalveluiksi

31.10.2024

Laskutuspalvelua tarjoavien yritysten keskuudessa on vallinnut epätietoisuutta sen suhteen, tulkitaanko laskutuspalvelu maksulaitoslain (297/2010) mukaiseksi maksupalveluksi. Uusi hallituksen esitysluonnos[1] kuitenkin selkeyttää laskutuspalveluyrityksiä koskevaa sääntelyä, ja tarjoaa selkeyttä myös perintätoimistojen toimintaan liittyviin lainalaisuuksiin.


[1] Luonnos hallituksen esitykseksi luotonantajista ja luotonhallinnoijista koskevaksi lainsäädännöksi.

Monet laskutuspalvelut voidaan pitää maksupalveluna – toiminta edellyttää Finanssivalvonnan myöntämää toimilupaa tai rekisteröintiä

Hallituksen esitysluonnoksessa todetaan, että laskutuspalvelut voidaan lähtökohtaisesti katsoa luvanvaraiseksi maksupalveluksi, jos toiminta sisältää toisille kuuluvien varojen vastaanottamista niiden eteenpäin välittämiseksi. Tämä tarkoittaa, että laskutuspalveluyritysten on näissä tapauksissa haettava toimilupaa tai rekisteröintiä Finanssivalvonnalta palvelujen tarjoamiseksi. Myös perintätoimistojen ennen erääntyneen saatavan perintää tarjoamat laskutuspalvelut voidaan pitää maksupalveluna, jos perintätoimisto ottaa väliaikaisesti haltuunsa toiselle kuuluvia varoja välittääkseen ne eteenpäin.

Laskutuspalvelua harjoittavien perintätoimistojen valvontaan muutos

Esitysluonnoksessa ehdotetaan lisäksi muutoksia laskutuspalvelua harjoittavien perintätoimistojen valvontaan. Muutoksilla täsmennetään Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja Finanssivalvonnan välistä toimivallanjakoa. Muutoksen myötä laskutuspalvelua tarjoavien perintätoimistojen perintätoiminta kuuluisi Etelä-Suomen aluehallintoviraston valvontaan, vaikka perintätoimistolla olisi Finanssivalvonnan myöntämä maksulaitoksen toimilupa tai maksupalvelurekisteröinti. Näin ollen, mikäli Finanssivalvonnan valvoma maksulaitos ryhtyisi harjoittamaan perintätoimintaa, tulisi sen rekisteröityä myös perintätoiminnanharjoittajaksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään rekisteriin. Vastaavasti maksupalvelua tarjoava perintätoimisto myös säilyisi Etelä-Suomen aluehallintoviraston valvonnassa perintätoimintansa osalta, vaikka Finanssivalvonta myöntäisi sille maksulaitoksen toimiluvan tai maksupalvelurekisteröinnin. Käytännössä edellä mainittu muutos tarkoittaa, että maksulaitosta valvottaisiin maksupalveluiden osalta Finanssivalvonnan ja perintätoiminnan osalta Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimesta.

Laskutuspalvelua harjoittavien yritysten arvioitava harjoittamaansa toimintaa – onko toiminta luvanvaraista?

Viimeistään nyt, kun lainsäätäjä on tunnistanut laskutuspalvelun tarjoamisen maksulaitoslain mukaiseksi maksupalveluksi sikäli, kun palvelu perustuu toisille kuuluvien varojen vastaanottamiseen ja niiden eteenpäin välittämiseen, tulisi tällaista palvelua tarjoavien laskutuspalveluyritysten hakea Finanssivalvonnalta toimilupaa tai rekisteröintiä toiminnan harjoittamiseksi. Suomessa maksupalveluja saavat tarjota vain yritykset, joilla on toimintaan Finanssivalvonnan myöntämä maksulaitoksen toimilupa tai jotka ovat saaneet Finanssivalvonnalta päätöksen siitä, että toiminta täyttää edellytykset maksupalvelun tarjoamiseksi ilman toimilupaa, eli puhekielessä rekisteröinnin.

Maksupalveluiden tarjoamisesta ilman toimilupaa tai rekisteröintiä voi koitua laskutuspalveluyritykselle ikäviä ja liiketoiminnalle hyvinkin vahingollisia seuraamuksia. Finanssivalvonnalla on oikeus määrätä laskutuspalveluyritys lopettamaan toimintansa, mikäli yritys tarjoaa maksupalveluita ilman toimilupaa tai rekisteröintiä. Maksupalveluiden tarjoaminen tietoisesti ilman toimilupaa tai rekisteröintiä on myös maksulaitosrikos.

Tutustu aiheeseen lisää lukemalla Lexia Asianajotoimiston toukokuussa 2024 julkaisema artikkeli aiheesta: Finanssivalvonnan myöntämä toimilupa tai rekisteröinti on olennainen edellytys usean laskutuspalveluyrityksen liiketoiminnalle.

Artikkelin kirjoittaja: Rebecca Rafkin, Associate, [email protected]

Lexia Asianajotoimiston asiantuntijat tarjoavat apua laskupalveluyritysten palvelujen ja toiminnan analysoinnissa, sekä juridista tukea maksupalvelua tarjoaville yrityksille toimilupahakemusten ja rekisteröinti-ilmoitusten sekä niihin liittyvien asiakirjojen laadinnassa. Asiantuntijoillamme on laaja kokemus asioinnista Finanssivalvonnan kanssa sekä maksupalvelun tarjoajia velvoittavasta sääntelystä. Olethan yhteydessä asiantuntijoihimme, mikäli voimme tarjota asiantuntemustamme!

Back to Top