Kestävyysseikkojen raportointi osaksi yritysten toimintakertomusta

29.04.2024

Kestävyysraportointia koskeva EU:n direktiivi (”CSRD”) velvoittaa direktiivin soveltamisalaan kuuluvia yrityksiä raportoimaan laajemmin vastuullisuudestaan. CSRD on tullut voimaan 5.1.2023 ja sen johdosta on muutettu muun muassa kirjanpitolakia, tilintarkastuslakia ja osakeyhtiölakia. CSRD:n päätavoitteena on edistää kestävää liiketoimintaa. Yritykset pystyvät direktiivin velvoitteiden avulla ymmärtämään laajemmin oman vaikutuksensa, riippuvuutensa, riskinsä sekä mahdollisuutensa vastuullisuuteen ja kestävyyteen liittyen ja näin muokkaamaan toimintaansa kohti kestävämpää liiketoimintaa.  CSRD antaa sidosryhmille, kuten sijoittajille, kuluttajille ja yhteistyökumppaneille mahdollisuuden saada kattava kuva raportoivan yrityksen ESG:stä. ESG:llä tarkoitetaan vastuullisuuteen, tarkemmin ympäristöön (Environmental), sosiaaliseen vastuuseen (Social) ja hyvään hallintoon (Governance) liittyviä asioita.

Kestävyysraportointia sovelletaan lähinnä suuriin osakeyhtiöihin ja osuuskuntiin, suuriin konserneihin, pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin sekä suuryrityksen edellytykset täyttäviin luottolaitoksiin ja vakuutusyhtiöihin. Suomessa suuri yritys on määritelty siten, että suurella yrityksellä tarkoitetaan yritystä, joka täyttää vähintään kaksi kolmesta raja-arvosta:

  • taseen loppusumma 20 miljoonaa euroa
  • liikevaihto 40 miljoonaa euroa
  • työntekijöiden määrä keskimäärin 250 henkilöä.

CSRD velvoittaa soveltamisalaan kuuluvia yrityksiä antamaan erillisen ja yhtenäisen kestävyysraportin osana toimintakertomustaan. Raportissa tulee antaa tiedot sekä yrityksen vaikutuksista kestävyysseikkoihin että kestävyysseikkojen vaikutuksesta yrityksen kehitykseen, tulokseen ja asemaan (kaksoisolennaisuus). Lisäksi yrityksen tulee valita kestävyysraportoinnin varmentaja, joka antaa raportista varmennuskertomuksen.

Kestävyysraportointia aletaan soveltamaan vaiheittain siten, että ensimmäiseksi kestävyysraportin antavat suuret pörssiyhtiöt, luottolaitokset ja vakuutusyhtiöt, joilla on keskimäärin yli 500 työntekijää. Näiden yritysten tulee antaa kestävyysraportti 1.1.2024 tai sen jälkeen alkavilta tilikausilta. Vähitellen soveltamisala laajenee ja viimeistenkin soveltamisalaan kuuluvien yritysten tulee antaa kestävyysraportti 1.1.2028 tai sen jälkeen alkavilta tilikausilta.

Mikäli CSRD:stä herää kysyttävää esimerkiksi sen soveltamisalaan liittyen, olethan yhteydessä Lexia Asianajotoimistoon – autamme mielellämme! Tutustu tarkemmin asiantuntijoihimme alla.

Teksti: Elina Väärä, Associate, [email protected]

Asiantuntijat: Katariina Pesonen, Emilia Lostedt, Hanna Huttunen, Mikko Koskinen, Elina Väärä, Jesse Kinnaslampi, Rebecca Rafkin

Back to Top