Koronakriisissä oleva yrittäjä: minimoi kulut ja sovi maksujärjestelyistä
08.04.2020
”Ensimmäinen ohjeeni on olla ajoissa liikkeellä. Nyt ei ole aika painia ongelmien kanssa yksin ja koettaa selvitä tilanteesta parhaansa mukaan”, sanoo asianajaja, varatuomari Jari Maaranen, joka vetää Lexian Insolvenssi ja uudelleenjärjestelyt -praktiikkaa.
Jari on toiminut vuosikymmeniä konkurssipesien hoitajana, vastannut yrityssaneerausjärjestelyistä ja toiminut selvittäjänä sekä valvojana useilla eri toimialoilla. Jari auttaa asiakkaitamme muun muassa yrityssaneerauksien suunnittelussa ja hakemisessa.
”Toimittajat, pankit, verottaja ja muut tahot ovat nyt yhteistyöhaluisia, antavat melko hyvin maksuaikaa ja ovat valmiita sopimaan muista järjestelyistä”, Jari kertoo.
Minimoi liiketoiminnan kulut ja sovi maksujärjestelyistä. Perinnän estämiseksi järjestä maksuvaraa eli neuvottele lyhennysvapaita.
Yrityksellä voi olla rahoitusta useilta tahoilta ja joskus lyhennyksen ehtona on kaikkien rahoittajien antama lyhennysvapaa. Myös verohallinnon ja eläkevakuutusyhtiön kanssa voi sopia maksujärjestelyistä.
Sovi asiasta kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse. Myös perintätoimijan kanssa voi yrittää tehdä maksusuunnitelman.
Harkitse uutta velanottoa, jos siihen on mahdollisuus. Uusi velkaraha edellyttää useimmiten, että vanhoille rahoituksille on sovittu lyhennysvapaita ja omistajien on osallistuttava rahoituksen järjestämiseen.
Seuraa tilannetta ja ota selvää uusista helpotuksista ja määräyksistä. Muun muassa Suomen Yrittäjien sivulla on todella kattavat ohjeet ja linkit >>
Uudelleenjärjestely ei kuitenkaan aina auta ja on todettava, että yritys on haettava yrityssaneeraukseen tai konkurssiin.
”Konkurssiakaan ei pidä pelätä, sillä on tilanteita, joissa se on paras vaihtoehto”, Jari toteaa.
Jari toivoo, että mahdollisiin maksuvaikeuksiin liittyviin protesti- ja muihin maksukyvyttömyyslistauksiin voitaisiin tehdä koronaepidemiasta johtuvia joustoja. Tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen ja normaalisti hyvin toimivat yrityksetkin tulevat todennäköisesti kärsimään merkittäviä maksuvaikeuksia.
Muutamia päiviä sitten oikeusministeriö ilmoitti, että Konkurssilakiin tehdään muutos koskien ns. kasipäiväistä maksukehotusta. Konkurssilain mukaan yhtiö katsotaan maksukyvyttömäksi, mikäli se ei viikon kuluessa huomautuksen saatuaan maksa velkaansa. Tällöin yhtiö voidaan hakea konkurssiin. Tämä keino on nyt tarkoitus poistaa tilapäisesti. Hyvä niin ja ratkaisua on pidettävä oikean suuntaisena, mutta se ei välttämättä riitä, jos halutaan selvitä koronapandemiasta siten, että valtaosa yrityksistä on elinkelpoisia.
”En pidä koronapandemiasta johtuvaa maksukyvyttömyyttä pysyvänä vaan se menee aikanaan ohi, jos yrityksille annettaan siihen mahdollisuus. ”
Jari arvioi, että koronakriisin myötä näemme tulevaisuudessa sopimuksissa enemmän pykäliä ylivoimaisista esteistä. Liikehuoneistojen vuokrauksissa taas saattavat yleistyy liikevaihtoon sidonnaiset vuokrat.
Jos yritykselläsi on maksuvaikeuksia tai ne uhkaavat, ratkaisuja kannattaa miettiä yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Mitä aiemmin korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään, sitä parempi mahdollisuus on löytää toimivat ratkaisut.
Lisätiedot: Jari Maaranen, Counsel, puh. +358 400 531 956, [email protected]