Harkinnanvaraisesti vapaalla –blogi: Nuoren juristin työpäivä

23.03.2017

Nuoren juristin työpäivä Lexia

Harkinnanvaraisesti vapaalla -blogissa lexialaiset jakavat omia ajatuksiaan ja oivalluksiaan työelämästä sekä sen reunamilta. Ensimmäisessä blogauksessa Salla Sofia kertoo omasta työpäivästään oikeustieteen opiskelijoille ja opinnoista kiinnostuneille.  

 

Olen Salla Sofia Vartiainen ja kuulun Lexian rakentaminen, asuminen ja ympäristö -tiimiin.

Kinkkiset kysymykset hautumaan heti aamusta

6.00-7.15 Herään auringonnousuherätyskelloni pirinään taikka jo aiemmin kajastavaan keinoluonnonvaloon – tätä ilman minun on vaikea talvella herätä, koukkuun jäin opiskeluaikana Lapin kaamoksessa. Aloitan työt useimpina aamuina käymällä puhelimesta läpi saapuneet mailit. Näin voin jo vähän hahmottaa mitä ”yllätyksiä” aiemmin suunnitellun lisäksi työpäivä sisältää. Minulta kysytään useimmiten apua silloin, kun on käsillä tulkintatilanne, johon suoraa vastausta ei löydy. Minusta on mukavaa saada kinkkisemmät kysymykset heti aamusta päähän hautumaan.

 

7.00-8.30 Aamutoimet ja aamupala. Jos tuleva päivä pitää sisällään oikeudenkäynnin, matkustamista tai aamutreenin, pyrin ennakoimaan asustuksen. Salaisuus: En silitä ikinä aamuisin, sillä vihaan sitä sydämeni pohjasta!

 

8.15-9.00 Töihin. Asun kantakaupungissa ja työmatka toimistolle kestää kävellen 8-15 minuuttia. Työmatkakävely onkin tosi hyvä alku päivään.

 

8.45-9.00 Kone auki, kahvia keittiöstä hakemaan tai keittämään. Joskus aloitan aamun kotitoimistolla, mutta useimmiten luen kotona vain printtejä, ellen ole etäpäivällä kotimaisemissa.

 

9.00-9.30 Vastaan sähköposteihin. Suunnittelemme koulutuksia asiakasyrityksen työntekijöille ja saammekin kevään koulutusaiheet lyötyä lukkoon. Kouluttaminen ja luennoiminen ovat kivaa vastapainoa muulle tekemiselle. Opin joka kerta itsekin lisää, tai jos en varsinaisesti uutta niin, ainakin ajattelemaan aihetta eri kulmasta. Asiantuntijat ja asiantuntijaneuvot irtaantuvat usein liikaa sääntelyn soveltamisesta käytäntöön esimerkiksi isännöitsijän työn arjessa.

 

9.30-10.00 Kommentoin asiakkaalle liikehuoneiston vuokrasopimusta ja sen liitteitä sekä kerron, mihin mennessä toivon vastakommentteja.

 

10.00-10.15 Yhdellä assarilla on lounaan jälkeen aikaa kaavailemalleni hommalle. Lähetän hänelle sähköpostin ja harpon paikalle antamaan lisäohjeita. Muistutan, että kysyä saa myöhemminkin, jos homma ei etene tai hän ei tiedä, mihin suuntaan seuravaksi pitäisi tutkia. Assistenttimme ovat oikiksen opiskelijoita ja he hoitavat asianajotoimiston avustavia tehtäviä.

Palavereita, sähköposteja ja lounastreffit

10.20-10.30 Kerään ajatuksia seuraavaan palaveriin ja siirryn tiimihuoneeseen.

 

10.30-12.00 Sisäisessä palaverissa työstämme suurempaa prokkista, jossa on mukana eri erityisosaamisilla varustettuja juristeja sekä viestinnän väkeä, myynjohtajakin pistäytyy sparraamassa. Luomme erään korjausrakentamishankkeen ympärille juridiikkaa uudesta kulmasta. Palaverissa sovitamme yhteen juridiikan eri osa-alueita ja viestintä auttaa tekemään lopputuloksesta visuaalisesti ymmärrettävän.

 

12.00-12.20 Lisään palaverista saamani tehtävät työlistalle ja vastaan sähköpostiin asiakkaalta, joka kysyy lisätietoja laatimastani sovintosopimuksesta. Selitän kohdan tarkoituksen ja kerron soittavani tarvittaessa selittääkseni muotoilua lisää.            

 

12.20-13.20 Olen sopinut entisen työkaverin kanssa lounastreffit alakerran ravintolaan, jotta matkoihin ei kulu kallisarvoista kuulumistenvaihtoaikaa. Eväitä syön etenkin, jos olen iltapäivällä menossa luennoimaan, jolloin haluan syödä kevyesti ja keskittyä luentoon.

 

13.20-13.35 Nappaan lounaalta tullessa keittiöstä päivän toisen mukillisen kahvia. Valmistaudun iltapäivän asiakastapaamiseen, jossa avustan Partneria. Hoidan juttuja paljon myös itsenäisesti ja toisinaan myös minun mukana on kollega oppimassa.

 

13.35-14.00 Kollegani on sairastunut. Varmistan Partnerilta hänen pärjäämisensä asiakastapaamisesta yksin, sillä sairastuneen kollegan tehtävät on hoidettava. Partnerille tilanne on ”totta kai”, joten otan kollegan homman haltuun lukemalla hänen kansioitaan. Puen päälle ja tilaan taksin. Sitten läppärin ja papereiden kanssa tapaamispaikalle.

 

14.00-16.00 Katselmus: taloyhtiön ullakkotiloissa oleva toiminta ei ole rakennusluvan mukaista.

 

16.00-17.00 Palaan toimistolle ja teen muistion katselmuksesta. Puhelu tutulta isännöitsijältä, hänellä on minulle useampi juttu: yksi yhtiöjärjestyspäivitys ja pari asumisen riita-asiaa. Isännöitsijä on jo yrittänyt luovia ratkaisuja osakkaan ja taloyhtiön välillä, mutta nyt apuun kaivataan kiinteistöjuristia. Hoidan monipuolisia asumiseen liittyviä riitatilanteita koskien mm. terveyshaittoja, vesivahinkojen korjauskuluja, autopaikkojen jakamista tai väitettyjä lainvastaisuuksia asunto- tai kiinteistöosakeyhtiöiden päätöksenteossa.

 

17.00-17.20 Assari kysyy, onko tehtävä nyt maalissa. Kehun kokonaisuutta, mutta teen pienen korjauspyynnön. Assari teki selvitystyötä lainsäädännön tulkinnasta, soitti puheluita ja teki näistä minulle muistiinpanot.

 

17.20-18.30 Vastaan sähköposteihin ja organisoin työtehtäviä. Kirjaan päivän tunnit laskutusjärjestelmään. Suljen koneen ja lähden pois töistä, enkä katso enää illalla sähköpostia. Useimpina päivinä on ihan ok olla hetki offline.

 

Kiinteistöjuristina osallistun asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouksiin ja teen muutoinkin töitä sellaisten asiakkaiden parissa, joilla on muu päivätyö, siksi toisinaan iltakin voi kulua töissä. Toisinaan taas lähden kotiin aiemmin – riippuu päivästä.

 

En voi yksilöidä tarkasti päivän aikana tekemääni, sillä kaikkia asianajotoimistoissa työskenteleviä velvoittaa hyvä asianajajatapa >>

 

Jos mieleesi juolahtaa kysyttävää, voit lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected].

 

Hymyä viikkoosi!

– Salla Sofia – 

 

Back to Top