Muutoksia rikoslakiin pakotteiden noudattamisen tehostamiseksi
30.10.2024
Rikoslakiin ehdotetaan lisättäväksi uudet säännökset pakoterikkomuksista sekä pakoterikoksesta, törkeästä pakoterikoksesta ja tuottamuksellisesta pakoterikoksesta. Muutokset liittyvät EU:n ns. pakoterikosdirektiiviin, jonka tavoitteena on unioninlaajuiset minimirangaistukset pakoterikkomuksiin liittyen. Taustalla on tarkoitus tehostaa pakotteiden noudattamista.
Uusiin pakoterikoksiin sovellettaisiin oikeushenkilön rangaistusvastuuta. Direktiivin velvoitteiden mukaisesti näiden rikosten osalta yhteisösakon maksimimäärä olisi viisi prosenttia oikeushenkilön liikevaihdosta, kuitenkin vähintään 850 000 ja enintään 40 miljoonaa euroa. Myös niin sanottua ilmoittajansuojelulakia sovellettaisiin pakotteiden rikkomisesta ilmoittaneiden henkilöiden suojeluun.
Kansallinen lainsäädäntöehdotus on ollut lausuntokierroksella, ja sitä on laajalti kannatettu. Kuitenkin tiettyjä täsmennystarpeita on noussut esiin mm. suhteessa rahanpesun estämistä koskevaan sääntelyyn ja rahanpesurikoksiin.
Direktiivin kansallisen täytäntöönpanon on tarkoitus tapahtua viimeistään 20.5.2025.
Pakotteisiin liittyvä compliance: Mitä se on?
Pakotteiden noudattaminen ja pakotteiden kiertämisen ehkäiseminen eli ns. pakote compliance on noussut keskeiseksi tekijäksi globaalissa liiketoiminnassa. Yritysten täytyy noudattaa kansainvälisiä säännöksiä pakotteisiin ja kansallisiin jäädyttämispäätöksiin liittyen. Nyt uusia säädöksiä pakotteiden noudattamisen tehostamiseksi asetetaan myös rikoslain puolelle. Rikosoikeudellisten seuraamusten lisäksi pakotteiden rikkominen voi aiheuttaa vakavia seurauksia myös esimerkiksi mainehaittana.
Jokaisen yrityksen tulisi tuntea liikekumppaninsa sekä ymmärtää, keiden kanssa se tekee kauppaa. Lisäksi tulisi selvittää, ettei yrityksen oma toiminta ole ns. sektoripakotteiden alaista, eli esim. tuonti- tai vientikiellon piirissä. Edelleen liikekumppani ja sen edunsaajat tulee tarkistaa pakotelistoja vastaan. Myös myydyn tuotteen tai palvelun loppukäyttö ja -käyttäjä tulee riittävällä tasolla tuntea.
Compliance ei ole tehokasta ilman oman toiminnan riskianalyysiä, jonka pohjalta yritys voi laatia toimintaperiaatteet ja varmistaa, että se toimii sääntelyn mukaisesti sekä muutoin vastuullisesti kaikissa tilanteissa. Myös yrityksen henkilöstö on syytä kouluttaa tunnistamaan pakoteriskit ja toimimaan oikein, jos he havaitsevat epäilyttävää toimintaa tai rikkomuksia.
Artikkelin kirjoittaja: Hanna Huttunen, Counsel, [email protected]
Ole yhteydessä, mikäli yrityksesi tarvitsee avustusta pakotteisiin liittyvissä kysymyksissä tai muutoin compliance -toiminnon järjestämisessä pakotteisiin liittyen!
Tutustu asiantuntijoihimme: Katariina Pesonen, Emilia Lostedt, Hanna Huttunen, Lotta Koskela, Rebecca Rafkin, Jesse Kinnaslampi