Pakotteet

Pakotteisiin liittyvät palvelumme

Pakotteet koskevat kaikkia

Pakotteet tarkoittavat taloudellisen tai kaupallisen yhteistyön osittaista rajoittamista tai täyttä keskeyttämistä tietyn valtion tai ryhmän kanssa. Pakotteilla pyritään vaikuttamaan tietyn valtion tai ryhmän harjoittamaan politiikkaan tai muuhun toimintaan. Pakotteiden asettajana toimivat erilaiset kansainväliset yhteisöt. Kaikkien yritysten on noudatettava pakotteita, ehkäistävä pakotteiden kiertämistä sekä noudatettava kansallisia jäädyttämispäätöksiä.

Pakotteiden keinovalikoimassa on henkilö- ja yrityspakotteiden lisäksi mm. tuotteiden ja palveluiden vienti- ja tuontirajoitteita, finanssipakotteita sekä matkustusrajoituksia (ns. sektoripakotteet). Kansainvälisessä kaupassa on tärkeää ymmärtää, saako yhtiön tuotteita viedä kohdemaahan. Kauppaa tekevän osapuolen on myös selvitettävä, minne tuotteita mahdollisesti jaetaan edelleen. Välillinenkin tuotteiden toimittaminen pakotteiden kohteena olevaan maahan kolmannen maan kautta on kiellettyä. Vastaavasti tulee huomioida, että pakotelistalla nimettyjen henkilöiden tai yritysten kanssa ei saa tehdä liiketoimia. Tämä koskee myös vientikiellon ulkopuolisia tuotteita.

Vastuu yrityksellä

Yrityksillä on korostettu vastuu siitä, että yrityksen tekemät liiketoimet eivät johda pakotteiden rikkomiseen. Yrityksen on oltava oma-aloitteinen ja aktiivinen pakotetilanteen selvittelyssä ja asian selvittämisen dokumentoinnissa.

Olemme neuvoneet monilla erilaisilla toimialoilla toimivia asiakkaitamme pakotteiden  ja kansallisten jäädyttämispäätösten noudattamista koskevissa kysymyksissä. Neuvonta on kattanut  usein myös  pakotemonitorointia, sektoripakotteita, kaksikäyttötuotteita ja varojen jäädyttämistä koskevia kysymyksiä.

Noudatettavat pakotelistat

Suomalaisia velvoittavat pakotelistat voivat hieman vaihdella riippuen mm. yrityksen liiketoimintakytköksistä ja rahoitus- ja muista sopimuksista. Kaikkia suomalaisia yrityksiä sitovat EU:n neuvoston antamat asetukset pakotteista (EU pakotteet). Nämä ovat suoraan sovellettavia kaikissa jäsenvaltiossa. Lisäksi EU panee täytäntöön EU-tason lainsäädännöllä Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) turvallisuusneuvoston määräämiä pakotteita. Käytännössä moni noudattaa lisäksi Iso-Britannian (UK) ja Yhdysvaltojen Office of Foreign Assets Controlin (OFAC) asettamia pakotteita, vaikka siihen ei välttämättä olisi juridista velvoitetta. Syynä on usein maineriskin välttäminen. Mikäli liiketoimella on kytköksiä Yhdysvaltoihin, voi OFAC:n pakotteiden noudattaminen olla pakollistakin.

Palvelumme

  • Neuvomme pakotteita koskevaa sääntelyä koskevissa kysymyksissä
  • Avustamme tunnistamaan toimintaasi velvoittavat pakotelistat
  • Avustamme pakotteiden sekä kansallisten jäädyttämispäätösten noudattamista sekä pakotteiden kiertämisen estämistä koskevan riskiarvion ja toimintaperiaatteiden laatimisessa sekä tarvittavissa prosesseissa
  • Pakotemonitorointiin sekä varojen jäädyttämiseen liittyvissä kysymyksissä avustaminen
  • Koulutukset (henkilökohtaisesti, webinaarit, e-learning)
  • Pakotteiden noudattamista ja kiertämisen ehkäisemistä koskevien sopimusehtojen laadinnassa avustaminen

Tarjoamme palveluitamme suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Asiantuntijamme auttavat mielellään pakotteisiin liittyvissä kysymyksissä.

Tiimimme

Katariina Pesonen, Emilia LostedtHanna HuttunenMikko Koskinen, Lotta Koskela, Jesse KinnaslampiRebecca Rafkin 

Artikkelit

Uudet pakotteita ja jäädyttämispäätöksiä koskevat Finanssivalvonnan määräykset ja ohjeet astuvat voimaan 1.3.2024

Pakotteet koskevat kaikkia

Tutustu pakotteisiin liittyviin uutisiin, artikkeleihin, sekä tuleviin ja menneisiin webinaareihin pakote-praktiikan ajankohtaista -sivulta.

Back to Top