Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen (AML & CFT)

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen (AML ja CFT/CTF) -palvelumme

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen osana
vastuullista liiketoimintaa

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä (AML = Anti-Money Laundering ja CFT = Combating the Financing of the Terrorism / CTF = Counter Terrorist Financing) koskevalla sääntelyllä pyritään siihen, että globaaleilla finanssimarkkinoilla noudatetaan yhtenäisiä asiakkaan tuntemista (KYC = Know Your Customer) koskevia menettelytapoja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjumiseksi. Sääntelyn jatkuva kehittyminen ja laajentuminen uusille aloille, myös muille kuin finanssimarkkinoilla toimiville, on haaste monelle yritykselle, sillä sääntely asettaa monenlaisia velvoitteita niille, joita AML ja CFT/CTF sääntely koskee (ilmoitusvelvollinen).  Ilmoitusvelvollisen yhtiön tulee laatia mm. oma riskiarvio rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien tunnistamiseksi ja arvioimiseksi. Riskitekijät tulee tunnistaa, riskien hallintakeinot miettiä ja arvioida mikä vaikutus hallintakeinoilla on riskitekijöihin jäännösriskin laskemiseksi. Tämä riskiarvio toimii perustana yhtiön toimintaperiaatteille ja käytännön menettelytavoille asiakkaan tunnistamisen, henkilöllisyyden todentamisen, KYC-tietojen keräämisen ja monen muun sääntelyn edellyttämän asian osalta.

Vastuullinen liiketoiminta edellyttää ilmoitusvelvollisilta yhtiöiltä aktiivisia toimenpiteitä sääntelyn noudattamisen varmistamiseksi. Ei riitä, että asiakirjat on aikanaan laadittu, vaan niitä tulee myös päivittää vastaamaan mahdollisesti muuttunutta ja laajentunutta toimintaa sekä jatkuvasti päivittynyttä sääntelyä.

Asiantuntijoillamme on vahva osaaminen muuttuvasta sääntely-ympäristöstä. Laajan ja monipuolisen kokemuksemme ansioista löydämme  käytännönläheiset ja kustannustehokkaat ratkaisut eri toimialoilla toimiville yhtiöille. Autamme minimoimaan riskit yksinkertaisilla ja yksilöidyillä prosesseilla, laatimaan dokumentit ja hoitamaan yhteistyötä valvontaviranomaisten kanssa.

Olemme neuvoneet erityyppisiä ja kokoisia finanssialan toimijoita ja muita yrityksiä rahanpesun sekä terrorismin rahoittamisen estämistä koskevan sääntelyn toimeenpanemisessa käytännön liiketoiminnan tasolle yksittäisten asioiden osalta mutta myös osana compliance-palveluamme sekä rekisteröinti- ja toimilupaprosessien yhteydessä.  

AML ja CFT/CTF asiakkaisiimme kuuluu finanssialan toimijoita laaja-alaisesti kuten luottolaitoksia, maksulaitoksia, kulutusluotto- ja yritysrahoitusyhtiöitä, vakuutusyhtiöitä, vakuutusedustajia, rahastoyhtiöitä, sijoituspalveluyrityksiä, valuutan vaihtajia, kryptovaluutan tarjoajia, mutta myös laajasti muita sääntelyn piiriin kuuluvia yrityksiä esimerkiksi autokauppiaita, kiinteistö- ja huoneenvuokravälittäjiä, kirjanpitäjiä sekä  perintätoimistoja.

Tarjoamme palveluitamme suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Palvelumme

  • Neuvomme rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskevaa sääntelyä koskevissa kysymyksissä
  • Arvioimme, onko yhtiönne sääntelyn määrittelemä ilmoitusvelvollinen harjoittamastaan liiketoiminnasta
  • Opastamme riskiarvion ja toimintaperiaatteiden laatimisessa
  • Asiakkaan tuntemisen prosesseissa avustaminen (mm. yksinkertaistettu asiakkaan tuntemisvelvollisuus, tosiasiallisen edunsaajan tunnistaminen, tehostettu asiakkaan tuntemisvelvollisuus, etätunnistaminen, poliittisesti vaikutusvaltaiseen henkilöön (PEP = Politically Exposed Person) liittyvä tuntemismenettely)
  • Koulutukset AML ja CFT/CTF aiheesta ja asiakkaan tuntemisen kysymyksistä (henkilökohtaisesti, webinaarit, e-learning)
  • Ilmoituskanavan (WB = whistleblowing) ylläpitovelvollisuuteen liittyvät kysymykset
  • Epäilyttävän liiketoimien selvittämisessä ja ilmoittamisessa avustaminen

Asiantuntijamme auttavat mielellään rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyvissä kysymyksissä yrityksesi yksilölliset tarpeet huomioiden.

Tiimimme

Katariina PesonenEmilia Lostedt, Hanna Huttunen, Erika Leinonen, Mikko KoskinenJesse Kinnaslampi, Lotta Koskela ja Rebecca Rafkin

Artikkelit

Back to Top