Vastuullisuus

Vastuullisuuden merkitys osana yritystoimintaa kasvaa koko ajan

Vastuullisuus on nykyään yhä olennaisempi osa yritysten liiketoimintaa. Vastuullisuus ei ainoastaan vaikuta kuluttajien ostopäätöksiin ja yrityksen brändin arvoon, vaan sillä on myös suora vaikutus yrityksen taloudelliseen asemaan. Esimerkiksi rahoituksen ehdot voivat vaihdella sen mukaan, miten hyvin yritys huolehtii vastuullisuudesta liiketoiminnassaan. Erityisesti ESG-kriteerit (environmental, social, governance) ovat nousseet entistä merkittävämpään rooliin sijoittajien ja sidosryhmien arvioidessa yrityksen toimintaa.

Vastuullisuutta koskevaa sääntelyä tulee koko ajan lisää, mikä edellyttää yrityksiltä yhä tarkempaa huolellisuutta. Vastuullisuussääntely pitää sisällään muun muassa kansainvälisiä sopimuksia, pakottavaa kansallista ja EU-tasoista sääntelyä sekä erilaisia raportointistandardeja.

Euroopan parlamentti  ja neuvosto pääsivät vihdoin keväällä 2024 sopuun yritysvastuudirektiivin (CS3D) sisällöstä ja direktiivi astui voimaan 25.7.2024. Yritysvastuudirektiivi luo huolellisuusvelvoitteen muun muassa sellaisille EU:ssa toimiville yrityksille, joissa on yli 1000 työntekijän ja joiden liikevaihto on yli 450 miljoonaa euroa. Tällaisten yritysten tulee huolehtia siitä, että sekä yritys itse että kaikki sen toimitusketjussa olevat yritykset estävät, lopettavat tai lieventävät kielteisiä ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksiaan. Siten huolellisuusvelvoite vaikuttaa soveltamisalaan kuuluvien yritysten lisäksi myös niiden toimitusketjussa oleviin pienempiin yrityksiin.

Kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) tuli voimaan tammikuussa 2023 ja se velvoittaa yrityksiä raportoimaan kestävyysseikoista kestävyysraportointistandardien (ESRS) mukaisesti osana toimintakertomustaan. Direktiiviä sovelletaan lähinnä suuriin osakeyhtiöihin ja osuuskuntiin, suuriin konserneihin, pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin sekä suuriin luottolaitoksiin ja vakuutusyhtiöihin. Toimitusketjujen kautta myös kestävyysraportointidirektiivin vaikutus ulottuu pienempiin yrityksiin.

Edellä mainittujen esimerkkien lisäksi vastuullisuuteen liittyy laajasti muutakin sääntelyä, joka asettaa vastuullisuusvaatimuksia yrityksille. Tällaisia ovat esimerkiksi akkuasetus, taksonomia-asetus ja julkisten hankintojen direktiivi. Sääntelykehikko on monimuotoinen ja kasvaa jatkuvasti, ja onkin odotettavissa, että lähivuosina lainsäädäntö tiukentuu entisestään.

Tarjoamme asiakkaillemme neuvontaa vastuullisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Ota meihin yhteyttä, niin voimme keskustella siitä, miten voimme parhaiten auttaa yritystänne vastuullisuusvaatimusten ja alati kehittyvän sääntelyn maailmassa.

Tiimimme

Katariina Pesonen, Arto Kaikkonen, Matias Liespuu ja Elina Väärä

Artikkelit

Kestävyysseikkojen raportointi osaksi yritysten toimintakertomusta

Back to Top