Pyöränkumin paikkaaja -blogi: Ryhmäajo vaatii luottamusta itseensä ja tiimiin
07.05.2019
Juristi Jari Maaranen ryhtyi vuonna 2017 hyväntekeväisyyspyöräily Team Rynkebyn huoltomieheksi ja jäi sille tielleen. Jari polkee Team Rynkeby Helsingin joukkueessa nyt kolmatta vuotta ja houkutteli tänä vuonna mukaansa myös kollegansa Arto Kaikkosen. Herrat bloggaavat vaativaan pyöräilyyn valmistautumisesta konkarin ja noviisin näkökulmasta. Pyöräilyllä kerätään rahaa Sylva ry:lle ja AAMU Suomen Lasten Syöpäsäätiölle.
Viimein koitti kevät ja tiimi pääsi kokeilemaan sekä treenaamaan ryhmäajoa, josta on pitkin synkkää talvea moneen otteeseen juteltu ja unelmoitu. Tämä vuonna sää suosi ja ensimmäinen virallinen tiimin ulkolenkki oli jo 2.4.2019, eli pariin viime vuoteen nähden otimme melkein varaslähdön.
Ryhmäajo on sen verran haastavaa, että aloitus hoidettiin parin ensimmäisen ryhmälenkin osalta pienryhmälenkkeinä. Kussakin ryhmässä oli sopiva sekoitus uusia tiimiläisiä ja veteraaneja, yhteensä kuusi pyöräilijää. Ryhmiä oli peräkkäin tarpeellinen määrä, jotta kaikille lenkkiin osallistuneille saatiin oma ryhmä.
Pienryhmässä tuntumaa ryhmäajon hienouksiin
Ryhmäajo kuulostaa jo alun perin haastavalta, ja sitä se aluksi onkin. Aika monelle tiimiläiselle jo maatiepyöräkin on uusi tuttavuus vaihteineen kaikkineen, lisäksi pitäisi ajaa hyvin lähellä muita samassa ryhmässä olevia pyöräilijöitä.
Itse asiassa pienryhmälenkit osoittautuivat oivaksi aloitustavaksi opiskellessamme ryhmäajon päätaitoja. Hieman pienempi ryhmä tuo uskoa omiin kykyihin ja pääosa porukasta pääsi helposti kiinni niihin asioihin, jotka ryhmässä ajamisessa ovat olennaisia. Näitä ovat beesaaminen eli ajaminen noin 30 cm edellä ajavan takarenkaasta, ryhmän tasainen vauhti ja sen säätäminen sekä siinä sivussa oman pyörän vaihteiden ja jarrujen sujuva käyttö.
Ryhmäajo edellyttää luottamusta. Sinulla pitää olla luottamus omaan ajamiseen (vaihteet, jarrut, vauhti), mutta myös muihin ryhmän jäseniin. Luottamus on kaksipuolista: sinä luotat muihin ja muut luottavat sinuun. Ilman tätä luottamusta tiivis ryhmäajo jää unelmaksi.
Ryhmäajossa jokaisella on oma rooli
Ryhmäajossa on roolit, joilla on oma merkitys ryhmän toiminnan kannalta. Vetotiimissä on yleensä kuusi ajajaa, jotka huolehtivat ryhmän ajonopeuden pysymisestä sovitulla tasolla ja tasaisena. Ryhmänjohtaja on ryhmän herra ja hidalgo, jota kaikki tottelevat. Perämies huolehtii ryhmän pysymisestä koossa esimerkiksi jyrkkien mäkien jälkeen. Hän jää myös auttamaan, jos jonkun ajajan pyörään siunaantuu tekninen vika. Loput ryhmän pyöräilijät löytyvät aurinkokannelta, joka voi kuulostaa asiaan vihkiytymättömän korvaan helpolta hommalta. Voin kuitenkin taata, ettei se sitä ole. Ehkä hieman helpommalla pääsee, mutta siltikin jokainen kilometri pitää polkea ihan itse.
Kuukauden harjoittelulla olemme päässeet ryhmäajossa merkittävästi eteenpäin. Ryhmä tiivistyy koko ajan, matka pitenevät ja matkavauhti alkaa saavuttaa tavoitettaan. Vaikuttaa suoraan sanoen erittäin hyvältä.
Toki meillä kaikilla riittää vielä harjoiteltavaa ja treenattavaa, sillä viikon yhtämittainen polkeminen on aika paljon eri asia kuin muutaman tunnin ja ehkä sadan kilometrin sunnuntainen ryhmälenkki. Mutta matka jatkuu ja keltainen karavaani kulkee kohti määränpäätään Pariisia suunnitellusti ja harkitusti.
Teksti: Jari Maaranen