Tuomioistuinsovittelu – sovinto ensisijaisena ratkaisukeinona asuntokauppariidassa

07.01.2025

Tuomioistuinsovittelu asuntokauppariidassa

Tuomioistuinsovittelu tarjoaa osapuolille mahdollisuuden ratkaista riitansa sovinnollisesti ja joustavasti. Oikeudessa voidaan sovitella kaikenlaisia riitoja ja sovittelu on erityisen hyödyllinen myös asuntokauppariidoissa, joissa taloudelliset ja henkiset panokset ovat korkealla.

Sovittelu edellyttää molempien osapuolten suostumusta ja sen avulla voidaan saavuttaa nopea, edullinen ja molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, ja välttää samalla pitkä ja kallis oikeudenkäynti. Sovittelun onnistuminen kuitenkin edellyttää aina osapuolten aitoa halua löytää rakentava keskusteluyhteys ja sitä kautta yhteisymmärrys. Sovittelussa pääosassa ovat osapuolet itse, eivät lakimiehet. Sovittelu vaatii rohkeutta kohdata vastapuoli ja keskustella hänen kanssaan vaikeista asioista. Tämä edellyttää vastuunottoa ongelman käsittelyn suhteen.

Tilastojen ja kokemusten mukaan sovittelusta 70–80 % päätyy sovintoon.

Tuomioistuinsovittelu

Tuomioistuinsovittelu on varteenotettava vaihtoehto oikeudenkäynnille, kun halutaan pyrkiä asian sovinnolliseen ratkaisuun sekä osapuolille kevyempään ja edullisempaan menettelyyn. Tuomioistuinsovittelussa sovittelijana toimii puolueeton ja koulutettu sovittelutuomari, joka auttaa osapuolia itse löytämään erimielisyyksiinsä sovinnollisen ratkaisun. Sovittelija ei toimi sovittelussa tuomarin roolissa.  Sovittelija ei ole kenenkään puolella, vaan kaikkien puolella.

Sovittelu on keskustelutilaisuus ja sen pääpaino on osapuolten välisessä keskustelussa, jota sovittelija tukee. Sovittelijan tehtävänä on luoda rauhallinen ilmapiiri sekä edistää osapuolten välistä vuorovaikutusta, sillä yleensä konfliktissa osapuolten välinen vuorovaikutus on muuttunut negatiiviseksi tai sitä ei ole lainkaan. Monesti toisen osapuolen ymmärtäminen helpottaa konfliktia.

Sovittelu ei ole pelkästään sovinnon tekemistä riitaisista kysymyksistä. Sovittelun ei tarvitse koskea pelkästään rahaa tai juridisia seikkoja. Sovittelussa voidaan keskustella tarpeista, toiveista, tunteista, maineesta tai anteeksipyytämisestä. Sovittelija ei kerro mielipiteitään riidassa tai ratkaise tätä, vaan hänen tärkein tehtävänsä on keskusteluyhteyden luominen osapuolten välille. Laki mahdollistaa myös sen, että osapuolten pyynnöstä tai suostumuksella sovittelija voi tehdä ehdotuksen asian sovinnolliseksi ratkaisemiseksi.

Sovittelu palvelee nimenomaan osapuolten tarpeita eikä saavutettu sovinto siten perustu suoraan lain soveltamiseen. Sovittelu perustuu osapuolten itsemääräämisoikeuteen ja osapuolet saavat itse päättää sovinnon ehdot.  Näin sovittelussa voidaan sopia esimerkiksi psykologisesti merkittävistä asioista, kuten anteeksipyynnöistä tai muista menettelysäännöistä, jotka palvelevat juuri osapuolten etua. Olennaista on, että osapuolet tulevat sovittelussa kuunnelluksi ja ymmärretyksi, ja he ymmärtävät myös hieman paremmin toistensa näkökulmia.

Tuomioistuinsovittelu toteutus

Sovittelu voidaan aloittaa riidan osapuolen hakemuksesta, tai jos asia on jo tuomioistuimen käsiteltävänä, voidaan oikeudelta pyytää asian siirtämistä sovitteluun. Oikeudenkäyntikustannusten välttämiseksi sovittelupyyntö kannattaa esittää jo riidan alkuvaiheessa, vaikka sovittelu on mahdollista vielä hovioikeuteenkin valitetussa asiassa.

Tuomioistuinsovittelu päättyy joko sovintoon tai siihen, että sovintoa ei saavuteta, jolloin asian käsittely jatkuu tavallisessa oikeudenkäynnissä. Saavutettu sovinto voidaan vahvistaa täytäntöönpanokelpoiseksi ratkaisuksi, jolloin esimerkiksi sovittu suoritus tai vahingonkorvaus voidaan periä ulosotossa.

Tuomioistuinsovittelu edellyttää kaikkien osapuolten suostumusta sekä sitä, että asia soveltuu soviteltavaksi ja sovittelu on tarkoituksenmukaista osapuolten vaatimuksiin nähden. Erityisesti asuntokauppariidat sopivat hyvin sovitteluun. Sovittelu on myös luottamuksellista. Jos riidan käsittely jatkuu oikeudenkäynnissä, osapuolet eivät saa vedota mihinkään, mitä vastapuoli on sovittelussa lausunut. Sovittelija ei kerro mitään sovittelun sisällöstä kenellekään eikä erityisesti sille tuomarille, joka myöhemmin käsittelee asiaa.

Miksi valita tuomioistuinsovittelu asuntokauppariidassa?

Sovittelu on edullista

Oikeudenkäyntiin verrattuna tuomioistuinsovittelu on riidan osapuolille edullista. Oikeudenkäynnissä riidan hävinnyt osapuoli tuomitaan maksamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Asuntokauppariidoissa oikeudenkäyntikulujen määrä on helposti 20.000–30.000 euroa osapuolta kohden. Tuomioistuinsovittelussa ei tällaista kuluriskiä ole, sillä osapuolet vastaavat itse käyttämänsä avustajan kustannuksista ja ratkaisu saadaan ilman pitkää ja kallista oikeusprosessia. Oikeudenkäyntikuluriski on siis osapuolten hallittavissa aivan eri tavalla kuin tavallisessa oikeudenkäynnissä.

Sovittelu järjestyy nopeasti

Siinä missä oikeudenkäynnin tuomioistuinkäsittely voi kestää jopa vuosia, sovitteluistunto pystytään järjestämään nopeimmillaan jo muutamassa viikossa. Sovittelu ei hidasta asian käsittelyä oikeudenkäynnissä. Jos sovintoa ei synny, asia palaa odottamaan oikeudenkäyntiä, ja tuomarina toimii eri henkilö kuin sovittelijana. Asunnon virheeseen liittyvässä riidassa nopeus voi olla suuri valtti, sillä silloin esimerkiksi virheen korjaukset pystytään aloittamaan mahdollisimman nopeasti ja osapuolten asiaan liittyvä stressi lievittää mahdollisimman pian.

Sovittelussa riita oikeasti päättyy

Vaikka käräjäoikeudelta saataisiin juuri sinulle myönteinen tuomio, riita voi kuitenkin jatkua hovioikeudessa ja asian käsittely ja epätietoisuus lopputuloksesta saattaa jatkua jopa usean vuoden ajan. Kun kyse on ihmisten elämän keskipisteestä eli kodista, onkin tärkeää saada lopullinen päätös riidalle mahdollisimman pian, sillä oikeuden vahvistama sovinto päättää riidan lopullisesti. Oikeudenkäynti perustuu osapuolten väliseen vastakkainasetteluun, jossa toinen yrittää voittaa toisen ja päätösvalta on aina ulkopuolisella.

Sovitteluratkaisu keskittyy osapuolten tarpeisiin

Kuten jo aiemmin todettiin, osapuolet saavat itse päättää mahdollisen sovinnon ehdot, eikä ratkaisun tarvitse välttämättä keskittyä pelkästään normeihin ja sääntöihin sekä juridisten kysymysten ratkaisuun. Tämä mahdollistaa molempia osapuolia tyydyttävän ja joskus jopa luovan ratkaisun löytämisen monimutkaisissa ja epäselvissä tilanteissa, kuten salaisen virheen tapauksissa.  Näin asuntokauppariidan lopputulos on osapuolten hallittavissa.

Asiamiehen käyttö sovittelussa ei ole pakollista, mutta hyvällä sovitteluprosessin osaavalla asianajajalla on sovittelussa keskeinen merkitys ja hän auttaa pohtimaan konfliktissa mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja. Asiakkaan etujen valvominen alkaa jo sovittelun ehdottamisesta, jatkuu sovittelun eri vaiheiden aikana sekä sovinnon ehtojen muotoilussa. Asiakkaan paras mahdollinen tukeminen edellyttää myös kiinteistöalan ja asuntokauppariitoihin liittyvän oikeuskäytännön vankkaa tuntemusta. Mikäli löydät itsesi asuntokauppariidan osapuolena tai sinulla herää sovitteluun liittyviä kysymyksiä, olethan yhteydessä – autamme sinua elämäsi tärkeimpien asioiden äärellä.

Artikkelin kirjoittaja: Sirpa Otsola, Counsel, [email protected]

Back to Top