Vahingonkorvaus julkisissa hankinnoissa

05.09.2024

Vahingonkorvaus julkisissa hankinnoissa

Hankintalaki ja vahingonkorvaus

Julkiset hankinnat aiheuttavat usein päänvaivaa niihin osallistuville tarjoajille. Tarjousprosessi voi olla pitkä, vaivalloinen ja kallis, ja lopputulos voi asiassa tarjoajille tiedoksi annetun hankintapäätöksen tai hankintamenettelyn aikaisten tapahtumien perusteella tuntua väärältä ja epäoikeudenmukaiselta. Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016, eli tuttavallisemmin hankintalaki, sisältää oikeussuojakeinoja, jotka tarjoajalla on käytössään virheellisen hankintapäätöksen tai hankintamenettelyn haastamiseksi. Tarjoajille tutuimmat oikeussuojakeinot ovat hankintayksikölle esitetty oikaisuvaatimus, tai markkinaoikeudelle tehty valitus. Markkinaoikeudessa tarjoajalla on mahdollisuus vaatia markkinaoikeutta esimerkiksi kumoamaan hankintapäätöksen osaksi tai kokonaan, tai määrätä hankintayksikön maksamaan tarjoajalle hyvitysmaksua. Oikeuskäytännön mukaan tarjoajille vierain ja vähiten käytetty näistä oikeussuojakeinoista on hankintalain 169 §:ssä mainittu vahingonkorvaus.

Edellä mainitun pykälän mukaan:

Joka tämän lain, Euroopan unionin lainsäädännön taikka Maailman kauppajärjestön julkisia hankintoja koskevan sopimuksen vastaisella menettelyllä aiheuttaa ehdokkaalle, tarjoajalle tai toimittajalle vahinkoa, on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

Kun vahingonkorvausvaatimus koskee tarjousmenettelystä aiheutuneita kuluja, korvauksen tuomitsemiseksi riittää, että ehdokas, tarjoaja tai toimittaja näyttää toteen 1 momentissa tarkoitetun virheellisen menettelyn ja sen, että virheettömässä menettelyssä hänellä olisi ollut todellinen mahdollisuus voittaa tarjouskilpailu.

Vahingonkorvausasioissa toimivaltainen tuomioistuin on oikeudenkäymiskaaren 10 luvussa tarkoitettu käräjäoikeus.

Tärkeä pointti vahingonkorvauksen hakemisessa löytyy pykälän viimeisestä momentista. Toisin kuin hankinta-asioissa muuten, vahingonkorvausten osalta toimivaltainen tuomioistuin on markkinaoikeuden sijaan yleinen tuomioistuin, eli ensi asteena käräjäoikeus. Asiassa on siis tarpeen tehdä vahingonkorvausvaatimus siviilikanteena käräjäoikeuteen.

Vahingonkorvauksen edellytykset

Vahingonkorvauksen saamisen edellytyksenä on se, että hankintayksikkö on menetellyt hankintalain tai kansainvälisten asiaa koskevien säädösten vastaisesti, sekä se, että tällaisesta menettelystä on aiheutunut tarjoajalle vahinkoa. Hankintayksikön menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä on siis oltava syy-seuraus -suhde. Lisäksi tulee olla osoitettavissa, että hankintayksikön menettely on ollut lainvastaista. Helpoin tapa tämän jälkimmäisen osoittamiseen on se, että asiasta on markkinaoikeuden tuomio, jonka mukaan hankintamenettelyssä on toimittu hankintalain vastaisesti. Pakollista markkinaoikeuden tuomion hakeminen ennen vahingonkorvauskanteen nostamista ei kuitenkaan ole. Huomioon tulee ottaa myös se, että hankintalain mukainen vahingonkorvaus koskee nimenomaan vahinkoja jotka ovat aiheutuneet virheellisestä hankintamenettelystä. Sopimussuhteeseen liittyvät vahingonkorvausasiat ratkaistaan yleisten vahingonkorvausnormien mukaisesti.

Vahingonkorvauksen määrä

Paljonko vahingonkorvausta on sitten mahdollista saada ja minkälaiset vahingot voidaan määrätä korvattaviksi? Lain esitöistä selviää, että hankintalain 169 §:ssä mainitulla vahingolla tarkoitetaan kaiken tyyppisiä menetyksiä, ei pelkästään hankintamenettelyyn osallistumisesta aiheutuneita kustannuksia. Korvaukseen oikeuttavaa vahinkoa voi syntyä tarjoajalle tarjouskilpailuun osallistumisesta aiheutuneina kustannuksina ja saamatta jääneenä voittona. Näillä tarkoitetaan positiivisen- sekä negatiivisen sopimusedun mukaisia vahingonkorvauksia. Mikäli asia on ennen vahingonkorvauskanteen nostamista käsitelty markkinaoikeudessa ja tarjoaja on saanut markkinaoikeuden päätöksellä asiaan liittyen hankintalain mukaista hyvitysmaksua, otetaan tällaisen hyvitysmaksun määrä huomioon vahingonkorvausta määrittäessä. Hyvitysmaksu itsessäänhän ei ole luonteeltaan vahingonkorvausta, eikä sen määrä ole riippuvainen tarjoajalle aiheutuneesta vahingosta. Vahingon määrää määritettäessä otetaankin huomioon vahingonkorvausoikeuden yleiset periaatteet, kuten rikastumiskielto.

Mikäli vahingonkorvauksen mahdollisuus julkiseen hankintaan liittyen, tai hankinta-asiat yleisestikin kiinnostavat sinua tai yritystäsi, Lexia Asianajotoimisto auttaa mielellään. Voit olla yhteydessä asiantuntijoihimme, jotta voimme tarjota apuamme mietityttävään asiaan!

Artikkelin kirjoittaja: Lotta Koskela, Associate

Back to Top